You are here: Home Praktijkexamen auto

Praktijkexamen auto

Voordat we een praktijkexamen voor je mogen boeken dien jij twee items te regelen bij cbr.nl:

Machtig onze rijschool ELBE RijSchool  (met ons CBR Rijschoolnummer: 7059U8 )  op de site https://www.cbr.nl            (afbeelding van deze site).

en

Vul je gezondheidverklaring in bij https://www.cbr.nl            (afbeelding van deze site).

 

Wat neem je allemaal mee voor een praktijkexamen :

 • De oproepkaart (hierop staat de tijd, het adres, en het tafelnummer waar je examen plaatsvind. Print beide pagina’s van deze oproepkaart uit en neem deze mee. De oproepkaart wordt pas ondertekend in het bijzijn van de examinator !!!. oproepkaart voorbeeld.pdf. Deze wordt naar je gemaild als we een examen voor je boeken.

 • Het formulier “zelfreflectie praktijkexamen auto”. Hierop maak jij een inschatting hoe je rijdt. Aan de hand van dit formulier zal de examinator aan het einde van je examen kijken of jouw eigen beoordeling over je rijden overeenkomt met wat de examinator heeft gezien. Het formulier “zelfreflectie praktijkexamen auto” kan je hier downloaden :

  zelfreflectie praktijkexamen auto.pdf

  Print deze uit en vul deze in.

 • Je legitimatiebewijs.

N.b. (Het theoriecertificaat, niet ouder dan 1.5 jaar hoef je NIET mee te nemen. Dit is bekend bij het CBR).

 

Hoe verloopt de examen rit ? klik dan hier...

Dan het examen :

Een uur voor het examen komt je instructeur je ophalen, zodat je eerst nog even kan rijden. Zo kan je alles in de auto goed kan afstellen en weer even kan wennen aan de auto. Vervolgens moeten jij en je instructeur een kwartier voor het examen aanwezig zijn bij het CBR, waar je jezelf nog even kan ontspannen.

De examen kandidaten worden opgeroepen zich te melden bij hun tafel nummer (dit nummer staat op je oproepkaart). Hier zal je kennismaken met je examinator. Examinatoren zijn doorgaans vriendelijke mensen die je op je gemak zullen proberen te stellen en alles duidelijk uitleggen. Je hoeft hier dus ook niet bang voor te zijn.

Je examinator zal allereerst je oproepkaart en je identificatiebewijs controleren en zal je vragen de oproepkaart te ondertekenen. Als er een vrijstelling is gehaald voor de bijzondere manoeuvres bij de TTT, zal de examinator ook dit adviesformulier bekijken. Het formulier zelfreflectie kandidaat wordt ongezien en dichtgevouwen aan de kant geschoven. Deze zal pas aan het eind van je examen bij de evaluatie opengevouwen en gebruikt worden.

Als dit allemaal gebeurt is zal de examinator je een korte uitleg geven over de rit, en uiteindelijk je uitnodigen om te gaan rijden.

De rit

Samen met je examinator en, als jij wilt, ook je rijinstructeur, loop je naar de auto. Nog voordat je bij de auto aankomt zal de examinator je vragen een kenteken te lezen van een auto op ongeveer 25 meter afstand. Als dat gebeurt is loop je met je examinator naar de auto, waar hij je een aantal vragen zal stellen over de auto. Dit kan gaan over de buitenkant van de auto, onder de motorkap van de auto, of aan de binnenkant van de auto. Je instructeur zal je de informatie die je moet geven tijdens de lessen aan je vertellen.

Het kan voorkomen dat de examinator de verlichting van de auto wil controleren. Dan vraagt hij je in de auto te gaan zitten en de noodzakelijke verlichting aan te zetten. Dit zijn doorgaans dim-, stads- en groot licht, de richtingaanwijzers, de achterlichten, de achteruitrijlichten, die je kan bedienen door de auto in de achteruit te zetten, de remlichten, die je kan bedienen door op je rem te gaan staan, en het mistachterlicht.

Dan is het tijd om in de auto te gaan zitten, je gordel om te doen, de auto te starten en weg te rijden.

Tijdens de rit zal de examinator je opdrachten geven en je beoordelen op hoe je deze uitvoert. De examinator zal je op de volgende punten beoordelen:

Wegrijden
Rijden op recht en bochtige gedeelten
Gedrag nabij en op kruispunten
Invoegen – uitvoegen
Inhalen – zijdelingse verplaatsing
Gedrag nabij en op bijzondere weggedeelten
Bijzondere manoeuvres

De examenroute is iedere keer anders en zal door de examinator ter plekke en tijdens de rit worden bepaald. In ieder geval zullen de bovenstaande punten worden behandeld en je zal zowel binnen als buiten de bebouwde kom moeten rijden, waarbij de snelweg bijna altijd als buiten de bebouwde kom wordt beschouwd. In- en uitvoegen hoeft niet uitsluitend op de snelweg te gebeuren.

De examinator zal je ook tijdens je examen een stukje zelfstandig laten rijden. Dit kan door middel van drie soorten opdrachten:

 • Clusteropdracht: de examinator zal je een aantal opdrachten achterelkaar geven, alsof je aan iemand de weg hebt gevraagd. Dus bijvoorbeeld: aan het einde van de weg links, dan de tweede rechts, dan de borden richting Meppel volgen. De clusteropdracht heeft altijd minimaal drie en maximaal vijf opdrachten. De clusteropdracht is geen geheugentest en het is dus ook helemaal niet erg als je het even vergeten bent. Je kunt gewoon aan je examinator vragen hoe je ook alweer moet rijden en hij zal dan zijn opdracht herhalen. Ook als je fout rijdt is dit niet erg. Het belangrijkste is dat je veilig de opdracht uitvoert.

 • Coördinatiepunt: de examinator zal je vragen of je bekent bent in de examenplaats en zal je vragen of je naar een bepaald punt wilt rijden. Ook hier is het niet belangrijk dat je daar ook uitkomt. Het belangrijkste is dat je de opdracht veilig uitvoert.

 • Navigatiesysteem: de examinator kan je vragen om een adres in te voeren, en om het navigatiesysteem te volgen. We zullen dit dan ook met je gaan oefenen.

Situatiebespreking

Tijdens de rit zal je examinator je over een bepaalde situatie een vraag stellen. Dit heet een situatiebespreking. Dit gaat over een verkeerssituatie waar je zojuist bent geweest. Wees in ieder geval niet zenuwachtig als de examinator jouw een vraag stelt, en probeer gewoon te antwoorden. Ook als de examinator je een vraag stelt over iets waarvan je weet dat je het niet geheel foutloos hebt gedaan, betekent dat nog niet dat je bent gezakt. Geef ook in dat geval gewoon antwoord, en als je weet dat je iets fout hebt gedaan, geef dat gewoon toe en voeg daaraan toe hoe je het beter had kunnen doen. Dan weet de examinator dat je er wel aan denkt en vind ie het wel goed.

Bijzondere manoeuvres

Als je geen TTT hebt gedaan of geen vrijstelling hebt gehaald voor je “bijzondere manoeuvres”, zal de examinator je 2 van de 3 mogelijke manoeuvres toetsen :

 • Stopopdracht: hierbij moet je je auto veilig aan de kant van de weg zetten, achter een geparkeerde auto boom of trottoir rand, op zo’n manier dat je NET weer goed en VEILIG vooruit kan wegrijden.

 • Parkeeropdracht: de examinator geeft je een opdracht ergens te parkeren. Je mag zelf kiezen waar, mits je maar (zo veel mogelijk) in de buurt van het punt parkeert waar de opdracht gegeven is. Dit kan door middel van file-parkeren, of achter- of vooruit in een parkeervak. Het is niet het belangrijkste dat je dit foutloos doet, zolang je het maar VEILIG doet.

 • Omkeeropdracht: de examinator geeft aan dat je in een bepaalde straat moet omkeren. Ook hier mag je zelf kiezen waar en hoe je in die straat omkeert. Dit kan door middel van een halve draai, een bochtje achteruit, of door middel van drie keer steken. Ook hier is niet het belangrijkste dat je het foutloos doet, maar dat je het VEILIG doet.

Tijdsduur examen rit :

De rit zal doorgaans inclusief de “bijzondere manoeuvres” ongeveer 35 minuten duren.

De evaluatie :

Als je rit er dan eindelijk op zit, parkeer je de auto weer voor het gebouw van het CBR en loop je met je examinator naar binnen naar je tafel. Hier zal de examinator je vertellen of de rit wel of niet voldoende is. Aan de hand van je formulier zelfreflectie kandidaat zal hij de rit met je bespreken, en als dat nodig is, je vertellen welke punten je kan verbeteren. Maar we gaan er natuurlijk gewoon van uit dat je hoort dat je geslaagd bent en dat je je rijbewijs kan gaan ophalen bij het gemeentehuis.

Als je geslaagd bent, stuurt de examinator via een draadloos systeem meteen je resultaat door naar het gemeentehuis, waar je de volgende dag, of soms zelfs nog dezelfde dag je rijbewijs kan gaan aanvragen.

 

N.B. LEES DE DAG VOORDAT JE HET PRAKTIJK RIJEXAMEN DOET DE EXAMEN TIPS 1  en/of

EXAMEN TIPS 2  NOG EENS DOOR !!!!!